1. Menjadikan kantin SK KESANG sebagai sebuah kantin yang ceria, berkualiti, bermaklumat dan mesra pelanggan.
2. Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani hidup seharian di kalangan warga sekolah.
3. Meningkatkan keprihatinan warga sekolah terhadap kantin sekolah.
4. Mewujudkan suasana kantin sekolah yang ceria, cantik, bersih dan kondusif.
5. Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bertoleransi dengan pihak kantin untuk mencapai matlamat amalan mesra kantin.
6. Membentuk sahsiah dan disiplin pelajar yang sentiasa mematuhi peraturan sekolah dan kantin sekolah.
TATACARA PENGURUSAN KANTIN
SK KESANG LEDANG, JOHOR
SENARAI TUGAS, KUASA DAN HUBUNGAN DENGAN PEGAWAI LAIN (KANTIN)
TUGAS PEGAWAI ATAS YANG ADA HUBUNGAN
|
TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB
|
KUASA YANG DIBERI
|
TUGAS PEGAWAI-PEGAWAI LAIN YANG ADA HUBUNGAN SERTA JENIS TUGAS
|
Guru Besar
|
Bertanggugjawab untuk memastikan;
· Kantin sentiasa selamat, bersih
dan ceria
· Memastikan semua kemudahan di
kantin sentiasa bersih, selamat dan
berfungsi
· Memastikan peraturan-peraturan
yang disediakan dipatuhi
· Setiap kes yang disyaki keracunan
makanan dilaporkan segera
kepada pihak-pihak berwajib
mengikut peraturan-peraturan yang
berkuat kuasa.
· memastikan kandungan buku
Panduan Pengurusan Kantin
Sekolah dipatuhi
· Memastikan pengusaha kantin
seboleh-bolehnya menyediakan
makanan bermasak di kantin.
· Memastikan pengusaha kantin
mengambilkira kepentingan agama
pelanggan apabila menyedia serta
menyimpan makanan dan
minuman
· Pengusaha kantin menyedia serta
menjual makanan dan minuman
yang halal
· Pengusaha kantin tidak
memelihara haiwan atau
membiarkan berkeliaran di
kawasan kantin sekolah
· Pengusaha kantin menjual
makanan makanan mengikut
kontrak
· Pengusaha kantin mempunyai
lesen perniagaan yang sah
|
1. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/19
Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin Sekolah
2. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981
Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang Agama
3. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983
Kantin Sekolah
4. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998
Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah
5. Surat Siaran Kementerian Pendidikan Malaysia Ruj:
KP10102/14/012(55).
Penurunan Kuasa Menandatangani Kontrak Kersajaan Dan Perlantikan Jawatankuasa Sebut Harga.
|
· GPK HEM
· Penyelia Petang
· Guru Kantin
· Wakil guru
· Wakil Pelajar (Pengawas)
· Pengusaha Kantin
|
PK HEM
PK Petang
Guru Kantin
S/u JK Kantin
|
· Membantu Pengetua dalam usaha
menyelia kantin dan
bertanggungkjawab untuk
memastikan;
· Kebersihan, kemudahan, alat
kelengkapan dan kawasan
persekitaran kantin
· Kebersihan, mutu, khasiat, dan
keselamatan makanan yang
dijual
· Harga berdasarkan perjanjian
· Keselamatan di kantin sekolah
· Kesopanan, kebersihan dan
kesihatan pengendali makanan
· Menyediakan laporan harian kantin
· Pelajar sentiasa bersopan santun
dan mengamalkan pekerti yang
baik semasa berada di kantin
· Makanan dan minuman yang dijual
mencukupi
· Kantin dikendalikan dengan cekap
dan efisyen
|
1. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/1976· Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin Sekolah
2. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981
Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang Agama
3. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983
Kantin Sekolah
4. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998
Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah
|
· Penyelia Petang
· Guru Kantin
· Wakil guru
· Wakil Pelajar (Pengawas)
|
PENGUSAHA KANTIN
|
Bertanggungjawab untuk memastikan · Lesen Perniagaan yang sah
diperolehi dari Pihak Berwajib
· Kontrak dengan pihak sekolah
Dipatuhi
· Amalan kebersihan dan
keselamatan di kantin sentiasa
dititik beratkan
· Akta Makanan 1983 dan
Peraturan-peraturan Makanan
1985 dan peraturan lain
pengurusan kantin sekolah yang
berkuat-kuasa dipatuhi.
· Makanan yang dijual sentiasa
bersih, bermutu, berkhasiat dan
selamat
· Pengendali makanan telah
menjalani pemeriksaan kesihatan,
menghadiri kursus pengendalian
makanan dan dalam keadaan
sihat
· Pengendali makanan
mengamalkan tabiat yang sihat
semasa bertugas
· Pengendali makanan berpakaian
bersih, sopan dan lengkap semasa
bertugas
· Bangunan kantin, kemudahan lain
dan kawasan persekitaran sentiasa
dalam keadaan bersih, ceria dan
selamat
· Pengendali makanan sentiasa
berbudi bahasa semasa melayani
pelanggan
· Makanan bermasak disediakan di kantin sekolah
· Kantin tidak dijadikan sebagai
tempat kediaman
· Tidak memelihara haiwan atau
berkeliaran di kawasan kantin
· Kantin dikendalikan dengan cekap
dan efisyen
· Kepentingan agama pelangan
diambilkira semasa membuat
persediaan dan menyimpan
makanan dan minuman
· Menjual hanya makanan dan
minuman yang halal
· Pengendali makanan telah diakui
sihat oleh Pegawai Perubatan
· Semua pebngendali makan
berpakaian sopan, lengkap dan
bersih
· Pengendali makan menjaga
kebersihan diri dan mengelakkan
amalan-amalan yang boleh
menyebabkan pencemaran
terhadap makan dan minuman
· Semua pengendali makanan telah
diberi pelalian Tifoid dan sihat
semasa mengendalikan
makanan
· Pengendali makanan telah
menghadiri Kursus Pengendalian
Makanan
· Segala panduan dan peraturan
seperti yang terkandung dalam
Buku Panduan Pengurusan Kantin
Sekolah dipatuhi
· Makanan dan minuman dari luar
sekiranya perlu hendaklah bersih,
bermutu, berkhasiat dan selamat
untuk dimakan.Maklumat mengenai
pembekal dari luar hendfaklah
dimaklumkan kepada jawatankuasa
kantin sekolah
|
1. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/1976· Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin Sekolah
2. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981
Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang Agama
3. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983
Kantin Sekolah
4. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998
Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah
|
· Pengendali Makanan
|
JENIS MAKANAN
|
YA
|
TIDAK
|
CATATAN
|
1. Makanan yang direbus, dikukus, dipanggang atau dibakar dihidangkan
2. Minyak masak sayuran digunakan.
3. Santan yang tidak terlalu pekat digunakan.
4. Daging dibuang lemak
5. Ayam dibuang kulit
6. Minyak yang baru digunakan setiap kali memasak
7. Makanan tidak terlalu berminyak
8. Minuman, bubur, kuih-muih yang dihidangkan tidak terlalu manis
9. Makanan tidak terlalu masin
10. Tulang, ikan bilis, kacang soya dan rempah digunakan menggantikan kiub perasa di dalam sup
11. Pelbagai jenis buah-buahan segar dijual
12. Sekurang-kurangnya 1 sudu daging atau gantian dan satu sudu sayuran terdapat di dalam hidangan mee atau makanan seumpamanya
13. Sekurang-kurangnya 4 keping timun atau nanas dihidangkan bersama nasi ayam
14. Timun tomato ditambah pada sandwich
15. Makanan dihidangkan sebaik selepas dimasak
|
REKOD HARIAN PEMERIKSAAN KESELAMATAN MAKANAN KANTIN
KEPUTUSAN
|
ULASAN
|
TINDAKAN YANG DIAMBIL
| |||
YA
|
TIDAK
| ||||
1
|
Semua Kesihatan Pengendali Makanan baik?
| ||||
2
|
Semua pengendali makanan mencuci tangan.
| ||||
Sebelum kerja ?
| |||||
Semasa Kerja ?
| |||||
Selepas Kerja ?
| |||||
3
|
Suhu peri sejuk (Refrigerator) (0 – 5 0C
| ||||
4
|
Suhu peti ais (freeze) (< - 180C)
| ||||
5
|
Cuci perkakas dapur
| ||||
Papan pemotong
| |||||
Pisau pemotong
| |||||
Meja Penyediaan
| |||||
6
|
Cuci dapur
| ||||
Lantai
| |||||
Peti Sejuk (luar)
| |||||
Peti Sejuk (dalam)
| |||||
Peti ais (luar)
| |||||
Peti ais (dalam)
| |||||
Kepala paip
| |||||
Pemegang pintu
| |||||
7
|
Kawalan makhluk perosak
| ||||
Perangkap tikus dipasang
| |||||
Kertas pelekat dipasang untuk lalat/tikus
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan